Рубрики

ОСББ

«БУДУЙ СВОЄ» – це програма підтримки підприємництва створена Ощадбанком


КНП "Центр первинної медичної допомоги м. Бахмута"


Урядова "гаряча лінія" для громадян з порушенням слуху

Центр допомоги учасникам АТО


Поліція охорони Національної поліції України



Хто онлайн

Зараз на сайті 0 користувачів та 100 гостей.

Урядовий портал

До уваги платників податків! Щодо адміністративної послуги з надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи

Переглядів: 37
22.04.2024 - 13:55

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що процедуру надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючи органи (далі – Довідка) регламентовано Порядком надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 вересня 2018 року за номером 1102/32554 (далі – Порядок №733).

Зокрема, заява на отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючи органи (далі – Заява) подається платником податків за формою згідно з додатком 2 до Порядку №733.

За умов не дотримання вимог Порядку №733 щодо подання заяви про надання Довідки, контролюючий орган не має законних підстав для її виконання.

З метою уникнення помилок при заповненні заяви на отримання Довідки надаємо наступні роз’яснення та рекомендації:

  1. Заповненню підлягають усі реквізити Заяви;
  2. Заява подається до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків;
  3. Заява платника податків, що не є суб’єктом звернення згідно з положеннями статті 1 Закону України від 6 вересня 2012 року № 5203-VІ «Про адміністративні послуги» та з урахуванням положень статті 95 Цивільного кодексу України, не підлягає розгляду;
  4. Пункт 3 форми Заяви передбачає зазначення назви, номеру та дати прийняття нормативно-правового акта, положеннями якого передбачено необхідність підтвердження відсутності у платника податків заборгованості до бюджету. Такі вимоги містяться у численних законах України, нормативно-правових актах Кабінету Міністрів України, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади тощо.

Так, у Заяві має бути вказано вид відповідного акта законодавства (повний або скорочений варіант), його номер (реєстраційний індекс), дату прийняття (зазвичай зазначається цифровим або словесно-цифровим способом) та індивідуальну назву (зазначається у лапках).

При цьому, неприпустимим є зазначення у пункті 3 Заяви посилання виключно на Порядок №733, оскільки зазначений акт не є підставою для надання Довідки, а визначає механізм її надання контролюючим органом платнику податків.

5. Пункт 4 форми Заяви передбачає зазначення найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) буде подано Довідку.

Так, відсутність у пункті 4 Заяви інформації про особу, до якої буде подано Довідку або зазначення, наприклад: «за вимогою», «не визначено», «тендерного комітету», «сайту Prozorro», власної назви платника податків, зазначеної у пункті 2 цієї ж Заяви, тощо, є підставою для надання контролюючим органом відмови у наданні Довідки.

Таким чином, з метою плідної співпраці та уникнення негативних моментів в процесі взаємодії у межах надання контролюючим органом адміністративної послуги з надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючи органи, переконливо рекомендуємо дотримуватись вимог закону при оформленні та поданні заяв про отримання Довідки.

При виникненні додаткових питань з приводу заповнення Заяви рекомендуємо звертатись за телефоном «Гарячої лінії» ГУ ДПС у Донецькій області за відповідним напрямом обслуговування: +38 096 739 03 89.

Корисні посилання: